Ulkokallan majakan peruskorjaus

Koneurakointia luonnon ehdoilla Ulkokallan saaressa

Kallankarit ovat saaria Pohjanlahdella Kalajoen kohdalla. Ruotsin kuningas määräsi saaret itsehallintoalueeksi 1700-luvulla ja määräys pätee yhä. Kallankarit toimivat kalastajien tukikohtana ja kesäisin turistit vierailevat ihastelemassa saarten kaunista luontoa ja vanhoja rakennuksia.

Ulkokallan saarella on majakka, jonka peruskorjausurakassa olimme mukana noin parikymmentä vuotta sitten. Saareen tarvittiin avuksi koneita, jotta rakennustarvikkeet saatiin kuljetettua rannasta majakalle. Kone vietiin saareen lautalla, joka lähti Rahjan kalasatamasta ja ajoi Maakallaan kallion reunalle, missä luukku avattiin ja kone ajettiin saareen.

Poikkeuksellisissa olosuhteissa työskennellessä tuli mutkiakin matkaan. Nimittäin merellä toimitaan luonnon armoilla ja työt keskeytyivät kovan tuulen takia jolloin pelattiin korttia taukotiloissa. Sään tyynnyttyä kuljetus onnistui, mutta ensin paikalle tuotu pyöräkone Kramer 480 ei päässytkään kulkemaan epätasaisessa kallioisessa maastossa. Se kuljetettiin takaisin ja tilalle tuotiin kurottaja JCB 540-140.